Zoeken
Winkelmandje
Toon filters

Kachel onderhoud

Een houtkachel kan een leven lang meegaan als de kachel goed onderhouden wordt. Naast het zelf bijhouden van bijvoorbeeld het legen van de aslade of het schoonmaken van de ruitjes, heeft de kachel ook regelmatig een onderhoudsbeurt nodig. Dit onderhoud kunt u meestal zelf doen. Onze video’s over het onderhoud van bijvoorbeeld de Contura-houtkachel, laten zien hoe u de meest voorkomende onderhoudswerkzaamheden in eenvoudige stappen zelf kunt uitvoeren.

Daarnaast zullen er om de zoveel tijd onderdelen vervangen moeten worden, zoals de vuurstenen van het binnenwerk, het stookrooster of het kachelkoord. Het is een must om minstens één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Een goed onderhouden houtkachel geeft nog jarenlang stookplezier en zorgt ervoor dat de kachel optimaal en veilig blijft branden.

Aantal artikelen
 
Eerste paginaVorige pagina
1
Volgende paginaLaatste pagina
Eerste paginaVorige pagina
1
Volgende paginaLaatste pagina

Hoe onderhoud ik mijn houtkachel?

Met hulp van de onderhoudsvideo van ons Zweedse merk Contura, kunt u zien hoe u een eenvoudige onderhoudsbeurt kunt uitvoeren bij uw (Contura)houtkachel, en waar u op moet letten bij het onderhoud van een houtkachel in het algemeen.

Bekijk de video's

Denk bij het onderhoud bijvoorbeeld aan:

  • Het schoonborstelen van de binnenkant van de verbrandingskamer. Gebruik hiervoor een veegborstel.
  • Het schoonmaken van ruiten in wanden en deuren met bijvoorbeeld een spons en ruitenreiniger.
  • Het controleren of ruiten en deuren nog goed afsluiten.
  • Het controleren van de afsluiting van de kachel naar het rookkanaal.
  • Het smeren van scharnieren.
  • Het reinigen van rookkanalen van de kachel. Bijvoorbeeld met de Nordpeis Kanaalreinigingsset.

Hoe vaak moet ik mijn houtkachel onderhouden?

Het kleine onderhoud, zoals het legen van de aslade of het schoonmaken van de ruiten, doet u wanneer u dat nodig vindt. Het grotere onderhoud is minimaal een keer per jaar.

Contura houtkachel onderhoud
- Beeld uit de Contura onderhoud instructievideo's

Wanneer moet ik de vuurstenen vervangen van mijn houtkachel?

Het is goed om regelmatig te controleren of het vermiculiet binnenwerk van uw kachel nog gaaf is, of dat het scheuren of barsten vertoont. In het laatste geval zullen een of meerdere vermiculiet-stenen vervangen moeten worden.

Vuurvaste of vermiculiet-stenen zorgen ervoor dat wanneer de kachel brandt, de vlammen geen grip hebben op de gietijzeren of stalen buitenkant van uw kachel. Ze vormen een veilige, stenen barrière tussen het vuur en de kachel. Maar vermiculiet-stenen houden ook de warmte van het vuur vast, om deze vervolgens weer af te geven aan de omgeving, en zo de ruimte waar de kachel zich in bevindt, te verwarmen.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Dat ligt eraan hoe vaak u stookt. Gebruikt u de houtkachel naast uw normale verwarming om bij te verwarmen? Dan voldoet een keer per jaar schoonmaken. Maar wanneer de houtkachel uw enige verwarmingsbron is, dan is het verstandig om uw schoorsteen meerdere keren per jaar te laten vegen.

Lak voor de houtkachel

Wanneer de lak van de houtkachel beschadigd is, kunt u dit zelf bijwerken met speciale lak voor houtkachels. Bijvoorbeeld zwarte lak voor de Contura-kachel. Onze lak voor houtkachels is erg geschikt voor het (bij)spuiten van kleine beschadigingen, maar kan ook gebruikt worden om de hele kachel over te spuiten in een andere kleur. Hiervoor heeft u in de meeste gevallen meer dan 2 bussen lak nodig. Houd er rekening mee dat er bij kachels die wat langer in gebruik zijn, een kleurverschil zou kunnen optreden wanneer u beschadigingen bijwerkt. We hebben diverse kleuren lak voor houtkachels in ons assortiment.